Prima agentie independenta de stiri din Romania


Istoricul agentiei

Intr-un moment in care toata lumea infiinta ziare, noi am infiintat o agentie de stiri. De unde A.M. PRESS? Initialele sunt ale fondatorilor agentiei, poetul Lucian Avramescu si prozatorul Eugen Mihaescu.
In consecinta - Avramescu-Mihaescu Press. Initialele au starnit, inca de la inceput, mai ales ca agentia a intrat rapid in conflict cu autoritatile, intrebari. Cine se ascunde in spatele ei? Nu se ascundea si nu se ascunde nimeni.

Inregistrata in 8 martie 1991, agentia de presa A.M. PRESS transmitea deja primele sale fluxuri informative in 18 martie. Primii abonati au fost ziarele “Romania Libera” din Bucuresti si “Szobodsag”, cotidian in limba maghiara din Cluj-Napoca. Am transmis apoi, in spaniola, stiri pentru filiala din Viena a agentiei EFE.

Treptat, treptat, numarul abonatilor a crescut, iar A.M. PRESS a avut primele mari probleme. O stire despre mineriada din septembrie 1991 relata, citand surse juridice si parlamentare, ca un ofiter SPP este autorul asasinatului din Piata Victoriei asupra studentului Andrei Frumusanu. Puterea a reactionat cu vehementa. Un comunicat, de 20 de minute, citit la Actualitatile de pe TVR 1 de dl. Rosiianu incrimina A.M. PRESS ca o institutie “destabilizatoare”, actionand impotriva intereselor poporului.

Dupa trei ani, justitia a dat dreptate ziaristilor de la A.M. PRESS, un ofiter SPP fiind arestat. Numai ca noi am ramas timp de cinci ani fara acreditare la Cotroceni, masura la care au recurs demnitarii care raspundeau de presa si care l-au impins, intr-un razboi costisitor, pe Ion Iliescu. In ceea ce ne priveste, fara acreditare la institutia prezidentiala, am transmis cele mai dure stiri din interiorul acesteia, documentate la sange, spre disperarea celor care se suspectau reciproc ca ar fi “sursele noastre”. Ion Iliescu insa, la inceputul ultimului sau mandat, cand A.M.PRESS isi serba zece ani de activitate neintrerupta, a facut un gest pe care l-am salutat. Ne-a vizitat la redactie si ne-a urat succes. Era un alt Ion Iliescu, cel care a facut pace cu Regele Mihai.

Nici in vremea mandatului lui Emil Constantinescu, pe care, atata vreme cat s-a aflat in opozitie, l-am sprijinit, n-am avut relatii blajine cu carmuirea. Stiri de genul celei legate de medalierea tortionarului de la Sighet (informatie intens preluata de intreaga presa romana), de transmiterea de felicitari musulmanului Demirel, presedintele Turciei si unor ambasadori de religie islamica de la Bucuresti cu ocazia Craciunului nu ne-au facut viata usoara.

Sediul A.M. PRESS a fost pana in ianuarie 2000 in Calea Victoriei 133-135. Din ianuarie 2000 ne-am mutat in Sfintii Voievozi nr. 21 A, intr-o cladire care ne apartine. Am cumparat o casa veche, stil vagon, deteriorata. Prin lucrari de consolidare si renovare, apoi prin anexarea unui etaj, sediul nostru a devenit ceea ce trebuie. Cei care ne viziteaza agentia, remarca, pe langa forfota redactionala, gustul pentru arta. In interior exista intotdeauna o expozitie apartinand creatorilor-ziaristi. De altfel, sub genericul “Ziaristii – creatori de cultura”, lansat cu ocazia celui de-al doilea Salon National al Presei Romane, organizat de Clubul Roman de Presa, A.M. PRESS isi propune sa demonstreze ca ziaristii nu sunt doar, asa cum cred unii, acei paparazzi insistenti care iti intra in dormitor pe gaura cheii, ci oameni instruiti, cu apetit pentru creatie si cultura.

De fluxurile A.M. PRESS beneficiaza ziare centrale si locale, posturi de radio si televiziune, ambasade, banci, ministere, institutii guvernamentale si non-guvernamentale, agentii straine de stiri, firme mixte sau straine, persoane particulare. Prin A.M. PRESS se pot realiza campanii publicitare sau studii in exclusivitate pe teme dintre cele mai diverse. A.M. PRESS a organizat si organizeaza intalniri, conferinte de presa, activitati de promovare. Pentru a-si asigura independenta economica, mai multi ani A.M. PRESS a deschis o larga retea de traduceri in scopuri comerciale si a avut una din societatile de rent-a-car din Bucuresti extrem de active.

Astazi, A.M. PRESS este una din institutiile de presa private cu un prestigiu consolidat, care a reusit sa imbine profesionalismul si experienta unor nume consacrate in domeniu, cu valurile de tineri care s-au format aici. In importante redactii exista oameni care au dobandit experienta jurnalistica la A.M. PRESS si care, atunci cand este vorba de valori reale, nu se sfiesc s-o declare cu mandrie.

Ca membra fondatoare a celei mai importante institutii care reprezinta presa romana - Clubul Roman de Presa, agentia noastra este implicata in marile actiuni si proiecte care vizeaza apararea libertatii de expresie, respectarea deontologiei profesionale, consolidarea demnitatii jurnalistului intr-o lume cu destule obstructii pentru ziarist. La primele trei editii ale Salonului National al Presei, organizate de CRP, A.M. PRESS a fost prezent cu standuri apreciate. Premiile anuale ale Clubului Roman de Presa, care au desemnat cei mai valorosi jurnalisti, au situat reprezentantii A.M. PRESS pe locul intai la cele doua editii desfasurate in 2000 si 2001, iar in 2002 a avut un reprezentant intre cei nominalizati in finala.



(click here)

© 2003 AM Press.Toate drepturile rezervate